Hanyut – 1

Flash dari kamera semakin galak. Mana taknya penyanyi idaman Asia sedang di temu bual. Oh,cakap sahaja ‘Izz’ sapa tidak kenal. Pemenang anugerah penyanyi paling popular 3 tahun berturut-turut. Plus lagi artis paling popular Asia. Fuh, memang melutup ! hot stuff !

“Izz, benarkah kontroversi yang you sudah fall in love with Suzy..? ” wartawan dah mulakan sesi sergahnya.

“err.. Suzy? we just friend.” Izz cuba tenang menjawab soalan. “semua dah tahu the end of this year Suzy getting married right. So,no point yang I fall in love dengan dia. Saya tak mahu jadi perampas pula.” Izz cuba berseloroh.

“so,bagaimana pula dengan desas-desus yang you sorokkan kekasih di Korea?” wartawan lain pula cuba memanaskan keadaan. Izz atau nama sebenar Izzhar Hakimi sedaya upaya memerah idea untuk menjawab.

“wow,joke apa ni..before ni I tak pernah dengar pun..” Izz cuba membetulkan letak duduknya. “miscommunication ni.. buat apa I nak sorokkan kekasih kemain jauh nun sana..”

…..dan sesi temu bual itu semakin lama semakin hangat.

______________________________________________________

“ayah,tolong lah jangan sampai macam ni….” Yb.Hassan hanya memerhatikan anak bongsunya itu mundar mandir macam cacing kepanasan. “..hancur nanti career Kimi nanti,yah… orang baru je nak naik.”

“kamu fikir hancur kamu je. Hancur perasaan ayah dengan ibu ni nak letak mana? Kami dah janji nak jaga si Lesya tu..” Yb.Hassan memakai cermin mata “..kamu dengan si Lesya tu pun dah lama kenal dari kecik lagi kan.” Surat khabar Berita Harian di capai.

“ayah,memang dah lama kami kenal,tapi dah lama juga kami tak jumpa. masing-masing dah ada life sendiri ayah..” anaknya itu duduk di hadapannya. “..entah-entah dia dah ada yang berkenan dalam hati dia.”

Yb.Hassan menutup surat khabar. “Kimi,kamu ikut aje lah. Sampai bila kamu nak kejar popularity tu? Sampai ke tua? Sampai mati? Sampai dah nak masuk dalam kubur baru kamu nak berhenti?” naik bengang juga Yb.Hassan. rasanya masalah ni dah di bentangkan dua bulan yang lalu tapi masih tiada penyelesaian.

Izzhar Hakimi duduk tunduk memandang kakinya. Susah betullah dengan ayah ni. Naik penat jadi anak derhaka. Ibu tak nak bercakap dengannya selagi dia tak kata ‘yes’ atau pun ‘ya’ tentang permasalahan itu. sedangkan dia rindu sangat nak peluk ibu, nak rasa masakan ibu. Kusut !

“ayah…” Izzhar Hakimi memanggil. Yb.Hassan hanya jawab ‘hm’ dengan tangan masih memegang surat khabar. “yela..Kimi accept the request..but…” Yb.Hassan dah menutup surat khabar. “..kami akan nikah dekat Korea..and when back to Malaysia no ceremony..”

Yb.Hassan senyum tapi mula-mulalah. Ayat akhir anak bongsunya itu menikam senyum yang tadi baru nak lebar lagi “laa..macam mana orang nak tahu kalau tak de majlis.”

Izz menarik nafas “ayah…itu je yang Kimi mintak. Please…” akhirnya Yb.Hassan akur. The most important si Izzhar Hakimi ni dah terima nak menjadi suami kepada Qalesya.

“ha.kalau macam tu kamu pergi tempah tiket ke Korea.. nanti ayah cakap dekat ibu..” gembira tak terkira Yb.Hassan.
“bila? Lesya tinggal dekat Korea mana?”

“end of this month kita pergilah. Dia tinggal dekat..” Yb.Hassan cuba memikir. “..hm Korea Selatan dekat Busan.”

“Ayah bukan hari tu dia gi Jepun ke belajar engineering? ”

“kan dia dah tamat. Dia terus ke Seoul,Korea katanya ada kawan di situ. Nanti bila korang dah nikah boleh lah dia balik sini..”

“kenapa tak balik je dari dulu..” memang menyusahkan betul si Qalesya ni.

“kamu ni Lesya mana ada sesiapa dah dekat Malaysia ni saudara mara dia. Tu ayah suruh kamu nikah dengan dia. Dapat bawa dia balik, ada kita semua ni.” Izzhar Hakimi hanya mengangguk. Kenapa tak di biarkan sahaja si Qalesya tu duduk sana.? Sampai kena kahwin segala. Haru sungguh !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s