Hazel – 8

Masa berlalu pantas sepantas cahaya kilat…. Beberapa minggu selepas ceramah….

“Alhamdulillah,habis juga final tuk degree ni.” Akmal duduk di birai katilnya. Tali leher di ungkaikan.

Aliff hanya senyum.

“Aliff, ni dah habis final kau tak nak melamar dia ke?”

Aliff senyum lagi. “aku dah fikir dah. Lepas aku balik Jepun aku melamar
dia. So,lambat lagilah.”

“kenapa?”

Akmal hanya senyum. “aku doakan yang terbaik untuk kau.” Sambung Akmal apabila soalan tadi tak berjawab.

“thanks. Kau balik kampung bila ni?”

“lusa. Aliff,kau pergi Jepun bila?”

“hm, next month aku start kerja dengan syarikat hari tu. Lepas 6 bulan lah.”

“oh.”

____________________________________________

Nur melihat Mira yang berkerut-kerut dahi membaca sesuatu di skrin laptop itu. “seriousnya muka. Baca apa itu?”
Mira mengangkat wajahnya. “cuba awak baca ni.” laptop di alihkan pada Nur.

‘Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah
berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati’.

“confused lah.” Keluh Mira.

Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?

Then I asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati
dengan penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi, dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uikk, tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun kan?

Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: blur*

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang itu? Kerana itu adalah ujian daripada Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang tetapi kecil hati dengan Allah.

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita..’Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu..’ dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain.. ‘Kesian kawan kita tu..budak tu dah banyak sakitkan hati dia..’ jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap..

Anak: termakan cili*

So conclusion is, jangan mudah terasa hati..Maknanya kita tak redha dengan Allah. Nanti Allah pun tak redha dengan kita.. Na’uzubillah..

Setelah membaca artikel itu Nur tersenyum. Mira masih lagi dalam kekeliruan.

“maksudnya, Allah bagi kita ujian agar kita tabah apabila di hina macam tu, tapi kalau kita tak tabah,kita canangkan dekat satu dunia yang orang tu hina kita maksudnya kita tak redha lah tu. At the same time kita macam salahkan Allah pula. Dosalah tu. Sepatutnya kita redha dan banyakkan bersabar.”

Mira tersenyum. “oh,baru faham. So,kita tak bolehlah touching-touching dengan dugaan yang kita dapatkan?”

“pandai.” Nur senyum.

“Nur..” panggil Mira.

“ya?”

“awak dapat pertukaran pelajar ya?”

Nur senyap. Memang betul dia dapat pertukaran pelajar ke luar negara.
“Alhamdulillah.”

“bila?”

“lambat lagi.. lagi 6 bulan lagi.”

“nanti jangan lupa saya ya.?”

“tak lah sayangku Mira.”

Advertisements

5 thoughts on “Hazel – 8

  1. salam sis…sy hamba Allah mohon keizinan utk mengambil tulisan sis tentang ‘Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah
    berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati’ dlm fb sy utk dishare kpd org lain…boleh yer sis???=D

  2. saya pun nak jgk nak mintak izin nak copy potongan ayat ‘Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah
    berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati’ dlm fb saya utk share ngan org lain. bley x? please pretty2 please… :))

  3. assalamualaikum sis, saya jugak mohon copy ayat “Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah
    berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”…
    “terima kasih untuk entry yang menyedarkan diri saya”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s