Hazel -tamat

Walaupun majlis perkahwinan itu diadakan di dewan tetapi cukup
sederhana. Tiada pelamin hanya ada pentas. Kata Aliff ‘saya tak nak
tontonkan isteri saya di khalayak ramai.’. Justeru itu, Nur hanya
memakai baju jubah yang telah di tempah khas oleh Aliff yang hanya
ada satu design sahaja di dunia ni. Manakala, Aliff memakai baju
melayu warna sedondon dengan Nur.

Kalau kenduri kahwin yang biasa. Pengantin akan bersanding di pelamin
tapi mereka – pengantin yang melayan tetamu. Sewaktu majlis
perkahwinan itu, ada persembahan dari, persembahan pertama bacaan
Al-Quran oleh Aliff sendiri sebagai pembuka tirai majlis, seterusnya
persembahan kanak-kanak rumah anak yatim, deklamasi sajak oleh
orang kurang upaya. Slide-show, biodata Aliff dan Nur. Dan..

Aliff.

Tangisan sanubari telah terhenti
Kala,suram suria memancar sinarnya
Pertemuan seindah bayangan Firdausi
Menjadi zikir kasih yang suci

Nur tersentak. Tak tahu si suami pun ter-list membuat persembahan.

Lukisan dua jiwa menjadi satu
terkenang detik bertemunya
Kau dan aku
Santun berhemah mengingatkan diri
Hidup dan mati hanya untuk ilahi

Menggeggam janji cinta ini
Bertemu kasih tanpa jasad
Bicara tanpa suara
Hanya tulisan bahasa indah mengeratkan
Antara kita hinggalah ke akhirnya..

Kau ku sanjung
Kerna pengorbanan
Bagai puteri di kayangan
Tika ku lesu hadapi hidup
Kau hembuskan nafas semanagat penawar hati….
Mata Aliff dan Nur bertentangan.

* Nasyid Amani – Amar .*

___________________________________________

Alarm handphone berbunyi di sebelah. Pantas Nur mencapainya. 5 pagi. Dia menoleh pada insan di sebelahnya. “Abang,bangun.”

Perlahan-lahan Aliff membuka mata. Tiba-tiba, Nur ketawa. “apa yang lawaknya?”

“pagi ini abang buat breakfast”

“eh,kenapa pula?”

“dah janji kan,sapa yang bangun lambat untuk tahajut kene buat
breakfast.”

“alah,lewat dua minit je.”

“tak ada, tetap lewat.”

“hm,abang beli je nanti sarapan tu.”

Nur tarik muncung. “tak adil,kalau saya kene buat sendiri. Abang nak
beli pula.”

“lah,awak juga kan nak buat breakfast hari tu. Alasan awak tak nak
kurang pahala.”

“whatever..” Nur sudah pun bangun dari katil menuju tandas.

Aliff ketawa. “yelah,abang pun tak nak kurang pahala. Nanti abang
buat nasi goreng favourite awak ya.”

Nur menoleh dan menunjukkan gaya peace.

“dah,cepat. Nanti tak sempat tahajut.”

“a’ayai kapten.”

Aliff senyum.

Alhamdulillah – the end.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Assalammualaikum. hope. ada ilmu yang dapat. sudi-sudilah memberi komen walaupun satu perkataan amat berharga buat saya. Wallahualam, segala silap dan salah kelemahan saya. segala kebaikkan hanya dari Allah. love you fillah ^_^

Advertisements

18 thoughts on “Hazel -tamat

  1. cerita dia sweet dan lembut je.
    sangat menyentuh hati dan banyak ilmu yang menarik. 🙂
    teruskan berkarya. ;D

  2. subhanALLAH…janji ALLAH itu pasti…
    kalau dah jodoh tak ke mana..
    yang penting kena sabar dan serahkan segala-galanya kepada Yang Maha Esa…
    Insya-ALLAH..semuanya berjalan lancar…
    Kemudian perlu sabar…

    Keep up writing…

  3. smbung lgi writer..t’sntuh perasaan ni bile bce..jdi b’fikir..stiap bnda ad hkmah..kite je yg kna redha n sabar..smbung la lgi..babak alif n nur xbnyk mane..thniah writer..good job!

  4. salam…
    sangat menyentuh hati……
    mintak kebenaran utk share dengan rakan2…=)
    semoga terus bersemangat memperjuangkan agama Allah…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s