Hidayah 1

Opening…..

“..kalau kita nampak orang buat maksiat selain kita tegur dia kita kene doa macam ni ‘Ya Allah kau berilah hidayah pada hambaMU ini, mungkin jika mereka tahu mereka akan lebih baik dariku,dan jauhilah aku dari maksiat. Doakan senjata mukmin.”

Semua senyum. Armanda juga.

“..Armanda ada apa-apa nak share?” soal kak Nur membuatkan dia tersentak.

“er..nak tanya boleh?”

“sila.”

“hidayah itu macam mana?”

“hidayah itu petunjuk dari Allah untuk hamba-hambaNYA yang DIA kehendaki. Ingat hidayah ini kena di cari. Anologi lainnya, hidayah ini ibarat air hujan, luas. Cuma kita je nak menadahnya atau tidak.

*********************

“best ke in relationship with someone?”a.k.a couple.

Huh, “soalan apa kau tanya ni?”

“tak ada lah. Kau really sure ke nak kahwin dengan si Armani tu?”

Hamsyar ketawa. “kau ni kelakarlah. Macam pak cik-pak cik.” Selimut di tarik hingga ke dada.

“weh,jawab lah. Tak baik kau mainkan perasaan orang tahu.”

“sure lah. Aku dah mengantuk ni.” Mendata tanpa perasaan. Mata dah berat.

“relax lah, nak tanya lagi ni.”desak Syawal.

Hamsyar merengus perlahan. “hmm,tanyalah.” Mata di pejam. Lega.

“kau dengan dia dah lama kan kenal, kau tak rasa nanti kalau kahwin kau akan rasa bosan ke?”

Dia menoleh pada sepupunya itu. “kau nak cakap apa sebenarnya?” mata di pejam kembali dan….

“bagi aku kahwin lepas tu cinta, itu lagi sweet, yelah baru nak bercinta and semuanya dah halal dah, baru kenal, cinta pun kerana Allah.,

*******************************

Assalammualaikum..

Hmm, cerita ini mengikut observation saya and ilmu-ilmu yang dapat time diskusi dengan kakak-kakak,kawan-kawan, etc…

Harap akan ada pengajaran..

Dah siap,just nak post je.. jika ada salah silap harap tegur..

Advertisements

2 thoughts on “Hidayah 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s