hidayah…

 

BAB 24.

“I minta maaf sangat..” pagi-pagi lagi Armani telah bersiap untuk ke universitinya.

“it’s okay lah sis.. ramai lagi orang ni..” Armanda senyum.

Air mata Armani mengalir. “diaorang lain..they are not our family..” tiba-tiba teringatkan arwah ibu dan ayah.

Armanda mengesat air mata adiknya itu. “shhtt, mereka still relatives kita dalam Islam kan? You tak yah risau. Dah cepat nanti lambat.”

“bye. Assalammualaikum..”

“waalaikumsalam.”

………………………………………………………………………..

Armani sudah resah gelisah. Jam di telek. Sudah menunjuk jam 11 pagi. Dean tak datang-datang lagi. Mula lambat habis mesti lambat.

“Siti, bila nak start?” soalnya.

“tunggu lah. Biasalah Dean tu kan busy..”

Armani sudah merungut dalam hati. ‘memang lah dia busy sebab jawatan besar, tapi tak payah lah nak makan masa orang lain pula.’

“Siti, agak-agak sampai?”

“tak tahulah Armani..” Siti pun naik rimas melayan. Semua orang di situ tidak bentah menunggu.

Satu jam kemudian…

“dah pukul 12 tengahari dah..”dia rasa nak nangis je. Sekarang kakak dah akad nikah dah.

Masa terus berlalu dan berlalu. Tiba-tiba datang seseorang. “ maaf  Dean kata lepas Zohor.” Waktu tu Armani rasa nak cekik-cekik je Dean tu. Selamat masih ada iman dan taqwa. ‘sabar Armani….sabar…..’

 

BAB 25.

Sudah hampir jam 6.30 petang baru selesai mesyuarat itu. Armani lemah longlai pulang ke rumah. Sampai sahaja di rumah, semua orang sedang kemas-kemas. Geram sahaja rasa hati nya.

“Assalammualaikum.”

“waalaikumsalam.” Jawab Syawal.

Agak terkejut Armani ada lelaki di rumahnya. otak nya cuba berfungsi. Oh.. abang ipar aku..

“err..kakak mana?” huh, macam pelik je.

“ada ni sis. Kenapa petang baru balik?”

Cepat Armani mendapat kakaknya. “really sorry sis.. Dean tu memang teruk gila. Dahl ah lambat bukan nak minta maaf. Kitaorang pulak kena marah.”

“its okay, dah settle dah semua.”

Armani memandang Syawal. “ sorry jugak abang ipar..”

Syawal hanya tersenyum. Betullah Hamsyar kata, Armani ni hati lembut. Macam kanak-kanak.

“ni dah makan belum?” soal Armanda.

“belummm..”

“kat dapur I dah simpan semua makanan untuk you. Kek pun ada..”

“thanks sis!” Armani menuju ke dapur.

“apa pandang-pandang?” soal Armanda pada Syawal.

Syawal ketawa. “pelik korang panggil I and you.”

Armanda mencebik. “dah biasa lah..since kitaorang kecik lagi.”

“ohh, “

“eh, Hamsyar dah balik sini?” Armanda duduk di sebelah suaminya.

“dah. Dia pun nak kahwin dah.”

Armanda diam. “oh yeke.. dengan perempuan arab kah?”

Syawal ketawa. “mungkin.”

Armani yang berada di balik dinding terdengar perbualan itu. Murah sangat air matanya .

‘Ya Allah…..’

dadanya di pegang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s