hidayah…

BAB 16.

2   cbulan kemudian……..

“Ibu sihat?”

“Alhamdulillah, kamu? Macam mana belajar ok?dah dua bulan tak balik.”

Armanda senyum kelat. “nak balik, tapi ada project sem kena buat. Alhamdulillah dah settle dah. Nanti baliklah”

“tengok-tengokkan Armani adik kamu tu.”

“ya ibu.”

“Armani tu hatinya lembut. Cepat sensitive tak macam kamu kuat.”

Armanda hanya senyum.

“ni, Hamsyar dah habis belajar ni, tak tahulah macam mana Armani tu.”

Armanda tarik nafas. Hamsyar. Balik-balik Hamsyar. Diaorang bukan muhrim pun.

“hmm..” topic cuba di ubah. “bila ibu balik Malaysia?”

“nanti urusan dekat Brunei ni dah okay, ibu baliklah. Make sure time tu pun kamu balik.”

Ketawa. “a’ayai ibu..”

BAB 17.

“Thanks bawa aku datang sini, thanks cepat sedarkan aku tentang duniawi.”

Syawal hanya senyum. “alah, kata member sampai syurga.”

“Aku rasa bersalah sangat dekat Armani. Jauh dah aku heret dia ke lembah dosa ni. tak sepatutnya aku buat macam ni. Aku nak belajar jadi hamba yang baik, lelaki yang soleh. Aku dah fikir masak-masak aku nak sambung study lagi dekat Mesir dalam bidang agama pula.”

Terkejut Syawal. “really?”

Hamsyar mengangguk dan tersenyum. “tapi macam mana aku nak kata dekat Armani, aku nak putus. Kau tahukan aku dengan dia dah bertahun-tahun.”

“minta petunjuk Allah. Doa semoga di permudahkan.”

Hamsyar tunduk. “aku sayang dia…” sebak. “tak sanggup pula aku nak tengok dia sedih nanti. Lagi-lagi dia tu hati lembut sangat. Manja.”

“InsyaALLAH, kalau ada jodoh kau dengan dia tak ke mana..”

“thanks Syawal.”

“thanks to Allah. Aku perantara je.”

______________________________________________

“Assalammualaikum.”

Armani senyap seketika. “waalaikumsalam.”

“sihat?”

“skema lah you ni Hamsyar. So, macam mana your kursus dengan Syawal ok?”

Hamsyar tarik nafas. “Alhamdulillah ok.”

“eh, esok teman I shopping nak beli tudung.”

“you nak pakai tudung ke?” teruja.

Armani serba salah. “tak lah. Nak bagi hadiah dekat Armanda.”

Oh… diam.

“Hamsyar, you dah lain.”

Ketawa perlahan. “lain macam mana tu?”

“dah baik.”

“aik, selama hari ni I tak baik ke?”

“tak… I means dah alim…”

“selama hari ni I tak alim ke?”

“Hamsyar………….”

“ya sayang.?”

“I boring you dah tak ada dekat uni nie..”

“I bukan nya boleh sentiasa ada dengan you..”

Armani diam.

Hamsyar pun.

“esok jadi tak keluar? Lama tak jumpa.”

Hamsyar tarik nafas. “okay.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s