akhir hidayah

BAB 28.

“Kenapa tiba-tiba minggu ni sis balik?” Armani duduk di sofa tunggal itu.’

“mak Long call I ada orang melamar you..”

Armani menggaru kepalanya yang tidak gatal itu. “oh,” huh, dia ingat kata nama Am tu memain je.

“kalau Syawal nak terima ke tak?” soal Armani.

Agak terkejut Syawal. “ dah buat solat istiharah?”

Armani mengangguk. Sesungguhnya, dia berharap agar Syawal kata, tak payah lah terima Hamsyar tunggu Armani tapi malangnya lain di tanya.

“sis, this case is so serious.”

“I dah fikir dah. I terima.”

Armanda senyum. “sure?”

“hmm, oklah I naik atas.” Armani meninggalkan pasangan suami isteri itu di situ.

Armanda mengeluh perlahan.

“kenapa sayang?” soal Syawal di sebelahnya.

Armanda menggeleng. “I risau. She’s the only one I have.”

“I faham..” tangan isterinya itu di genggam. “insyaALLAH dia buat keputusan yang terbaik.”

Armanda senyum.

________________________________________

Sungguh. Armani rasa macam nak memberhentikan sahaja masa. Cepat sangat berjalan macam air. Sekelip mata dia telah menjadi tunangan orang yang dia tidak kenali. Bila orang menyuruh untuk dia bertemu dengan tunangnya dia mengelak katanya tengok jauh-jauh dah. Then, tengok jauh-jauh pun dia tanggalkan cermin matanya. Sudah tentu tak nampak kabur je, orang rabun.

Kejap je dia dah tahun akhir. Armani rasa nak menangis. Kenapa cepat sangat? Tunangnya nak selesaikan hal perkahwinan mereka sebelum Armani final exam. Armani pada mulanya menolak. Yelah, orang nak selesai selepas final exam, ini tak sebelum. Tak ke pelik. Huh! ‘

“oit, mak cik, menung apa tu?” sergah Syafinaz.

Armani menggeleng. “saya belum tua lagi lah.”

“awak tak nak fikir tentang kahwin. Awak yang kahwin dulu.” Usik Syafinaz.

“jodoh…” malas dia hendak bertengkr dengan Syafinaz.

“ha! Itu lah di namakan jodoh. Tak payah kita susah-susah nak cari ia datang sendiri kan. Awak contohnya!”

Armani senyum paksa. “ya, cik Syafinaz.”.

“awak betul tak nak jumpa tunang awak?saya boleh temankan.”

“its okay, dia dah tahu rupa saya macam manakan, saya tak kisah dia macam mana, yang penting budi pekerti dia baik kan…”

“betul! Wah, dah pandai berfalsafah.”

Mereka ketawa.

BAB 29

“Betul ni nak akad nikah dekat rumah?” soal Armanda.

Armani mengangguk. “I nak duduk dalam bilik ni je.”

“tak terlambat lagi nak tukar.” Sampuk Syafinaz pula.

“tak mau…”

“ok.” Armanda keluar dari bilik itu.

Majlis akad nikah akan berlangsung sebentar sahaja lagi. Hati Armani dah macam bom nuclear bila-bila nak meletup. Armani berjalan ke hulu ke hilir dalam biliknya itu. tiba-tiba Armanda masuk kembali.

“sis, need your signature here..” kertas itu di tunjuk pada Armani.

Armani melipat kertas itu sampai nampak tempat yang perlu di tanda tangan sahaja. Selesai dia memberikan kembali kertas itu.

“lambat lagi ke sis?”

“excited kah?” sakat Athirah.

Armanda ketawa perlahan. “just need your tandatangan je. Lain nak mula dah.”

Armani hanya mengangguk.

“duduk lah Armani, peninglah tengok awak pusing sana sini.” Tegur Syafinaz.

Armani tidak mempedulikan. Tiba-tiba dia tergerak hendak ke meja belajarnya. Laci paling bawah dibuka. Dia nampak bungkusan hadiah yang pernah Hamsyar beri padanya.

“Armani baca doa.”

Suara itu tidak di dengari. Armani duduk di situ dan membuka balutan itu. Matahari. Jatuh sekeping kad. Perlahan-lahan tangannya membuka.

Dearest my Saffiyah Armani,

I really love you. Sangat. Sangat. I hope you my first and last love. Tunggu I. Suatu hari I akan datang untuk melamar you jadi permaisuri hidup I dunia dan akhirat.insyaALLAH. sekarang I sedaya upaya nak menjadi matahari you agar kita dapat bersama dunia akhirat.

Love,

Tengku Hamsyar Bin. Tengku Harun.

Menitis air matanya. Mustahilkan!  “noo!!”

Semua dalam bilik itu kaget melihat reaksi Armani yang tiba-tiba menangis. Armani bangun dan menuju ke pintu.

Syafinaz cuba menahan. “kenapa ni?”

“I need to cancel this wedding.”

“what?! Jangan buat kerja gila lah” marah seorang dalam bilik itu.

Armani keluar dari pintu. Tepat terpancul Armanda. “why are you crying?”

“we need to cancel this wedding.”

“its too late. You dah sah jadi isteri dia.” Jawapan Armanda itu membuatkan Armani terduduk. “.. baru sahaja selesai pernikahan ni.” lemah lututnya mendengar penjelasan kakaknya itu

Armani tunduk dan menangis.

‘its over Hamsyar. Kita tiada jodoh….’

BAB 30

“ustaz mahu bertanya anta sesuatu.”

“apa dia ustaz?”

“kamu sudah berpunya?”

Hamsyar menarik nafas seketika. “kenapa ustaz?”

“ustaz ada hajat.”

Hamsyar mengangguk. “saya milik Allah.” Dia cuba berjenaka. “saya belum berpunya tetapi hati saya milik seseorang. Seseorang yang membuat hari-hari saya bersemangat. Seseoarang yang saya dah berniat untuk jadikan dia suri hidup saya tetapi saya dan dia sudah putus. Walau apapun saya tekad akan melamar dia jika dia masih belum berpunya.”

Ustaz Sufian senyum. “beruntunglah wanita itu mendapat lelaki soleh seperti kamu.”

“Armani….”

Armani masih tersedu-sedu menangis. Kenapalah dia lambat membaca kad kecil itu. dia tidak sedar suaminya sudah masuk ke bilik itu dengan kakaknya untuk sesi batal air sembahyang.

“Armani….” panggil suara itu lagi. Armani macam berada di suatu tempat yang lain. Tak sedar dengan sekelilingnya.

Armani perlahan-lahan mengangkat wajahnya. Terkedu  macam dalam mimpi…..

“Hamsyar…” dia merenung kembali. Betullah Hamsyar. Terus dia memeluk lelaki itu. “Hamsyar,  I really miss you, I’m sorry for all mistake yang I buat sampai you hilangkan diri. Sungguh, I tak boleh nak terima orang lain selain you.” Tiba-tiba dia meleraikan pelukkan. Armani baru teringat yang dia dah jadi isteri orang. “..maaf. I dah terima dia. I forgot that you ada beri present dekat I, you told me to wait you, but …. Sorry..”

Hamsyar menggaru kepala. Inilah dia Armani. sekali bercakap tak henti-henti.

“tu lah you… suka buat benda tak fikir habis.” Marah Hamsyar. Sebenarnya Hamsyar tidak tahu apa yang berlaku pada Armani sengaja. Provokasi.

“you told my husband to let me go then kita boleh get married.”

Armanda rasa nak ketuk sahaja adiknya itu. Syawal sudah menggeleng.

Hamsyar ketawa sinis. “you ingat ini nak buat waktu you nak tukar blok ke? Senang je I cakap.”

Armani duduk kembali. Lemah. “tak apalah, biar I cakap dekat dia…”

“its okay. I pun dah kahwin. Tak payah susah-susah you beritahu dia.”

Air mata Armani makin laju. “you lied! You told me to wait you..”

“then, you tak tunggu pun?”

“arr…I … just lambat baca je..”

“that’s your problem.”

Armani diam membiarkan air matanya mengalir. “you baliklah.”

Hamsyar terkejut. “kenapa suruh I balik pulak?”

Armani memandang sekelilingnya. Orang lain ni tak reti buat kerja lain ke? Tengok si Hamsyar ni berdrama kenapa. Muncungnya sudah sedepa. “..baliklah semua orang.” Kata Armani.

“okay, semua jom makan dekat bawah.” Armanda cuba membaiki keadaan begitu juga Syawal. Di atas itu hanya ada Hamsyar dan Armani.

“if  you datang sini nak membazirkan air mata I  better you balik.” Nada mendata.

“sayang..”

“don’t call me sayang.”

“dear..”

“Jangan nak panggil-pangil dear.”

“love.”

“diamlah Hamsyar.”

Hamsyar duduk bersila menghadap Armani. Dia senyum. “tak sangka kan.?”

Armani memberi jelingan tajam pada Hamsyar.

“Armani. I miss you too.”

“awak tahu tak, nanti orang fikir apa? Saya ni isteri orang. Awak itu suami orang!”

“you nak tengok surprise tak?”

“tak nak.”

“nah, tengok laaa..” sijil nikah itu di tunjuk pada Armani.

Dengan ganasnya Armani merampas sijil itu. Satu-satu di perhatikan. Tiba-tiba dia menjerit. “sayang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” lantas dia memeluk Hamsyar. “teruklah you kata nama Am.”

“teruknya nama. ” Jawab Hamsyar ketawa.

___________________________________________

“kenapa you nak guna perantara nak melamar I ?”

Hamsyar sandar di sebelah Armani dengan tangannya memeluk bahu Armani. “itulah cara dalam Islam.”

“kenapa perantara Syafinaz?”

“saja. Dia kan kawan baik you.”

“sis Armanda.? ”

“dia busy dengan rumah tangga dia.”

“kenapa tak terus terang je waktu kita skype?”

“you tak nak tanya nama I, you pun macam nak tak nak je kahwin.”

“kalau you cakap the true story I cepat-cepatlah kata nak.”

Hamsyar ketawa.

“kenapa nak berdrama semalam waktu lepas akad nikah?”

“lama tak tengok you marah.”

“teruklah you.”

“kenapa Syawal hari tu kata you nak kahwin dengan perempuan arab?”

Ek.. “I memain je dengan dia tak sangka dia take serious? haa, kenapa you panggil I kata nama Am?”

“Syafinaz kata Am melamar.”

“oh,.. yang tu I tak tahu kenapa kawan baik you tu panggil I Am.”

“kenapa you tak nak jumpa kata nama Am during tunang tu?”

Armani ketawa. “actually, I takut kalau dia tak handsome macam you.”

Hamsyar ketawa sakan. “teruk… kalau betul-betul kata nama Am bukan I?”

“sebaik lah you. Kalau bukan you I redha je. Jodoh kan.”

Hamsyar senyum.

“I bahagia” kata Armani.

“I pun..”

“..tapi.. tiba-tiba I stress..”

“kenapa?” soal Hamsyar pelik.

“I nak final exam!!!!”

Pecah ketawa Hamsyar. “padan muka!”

“teruklah you..”

“tak pe- tak pe. Kita tidur awal. Esok pagi kita tahajut sama-sama then I teman you study. Okay?”

Armani senyum girang. “sebab tu saya sayang awak!”

“I knew it.”

TAMAT—

 

Alhamdulillah. I don’t know what I’m try to do. Serious, this story take a long time nak habiskan. Sorry, sebab final semester. Then, I cannot focus to make it proper and tak berapa nak menghayati. But the important is saya cuba nak sampaikan yang hati manusia itu Allah  yang pegang. Kalau kita nampak seseorang itu macam susah sangat nak terbuka hatinya terima hidayah, janganlah nak mengutuk nak memarahi mereka pula.  Just remember, people cannot judge other people because we are not Allah. Allah yang pegang hati dia. Jangan pernah berputus asa untuk berdakwah. If dahulu Rasulullah berdiam dan tidak mahu berdakwah pasti kita tidak akan merasa cool dalam Islam sekarang. So don’t give up in dakwah ! Actually, I want to make this story macam pengalaman yang I had been thru’  but lain jadinya. Hope dapat something dalam cerita ini. Tak dapat banyak satu ayat pun Alhamdulillah.

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “akhir hidayah

  1. nice story!
    walaupun cik penulis cakap tak dapat hayati, tapi saya rasa dia sangat mendalam.
    sangat suka dengan gaya penulisan cik penulis. teruskan berkarya. moga Allah reda. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s